csillagos égbolt

Gyűrűk Medálok Fülbevalók Láncok Ezüst  tárgyak Ezüst  kanalak Arany  ékszerek

Ajándékok  keresztelőre

Mit jelent az, hogy ÉG-SZER-ÉSZ ?


Facebook oldalam:

vadászajándék bolt gombja szarvasokkal

Facebook oldalam

meska kézművesbolt logó gomb egszeresz.meska.hu

Alkotásim az Etsy-n


Facebook oldalam:

vadászajándék bolt gombja szarvasokkal

Facebook oldalamFehér Péter - Aranyozott ezüst Nebra korong

Egy nagyon kedves régész ismerősömnek készítettem ezt a különleges ékszert, a nebrai korong sajátos tervezésű "másolatát". A munkám apropóján szeretnék megosztani pár gondolatot az olvasóval.

Sokat gondolkodom mostanában azon, hogy Yuval Noah Harari új transzhumán vallása milyen irányba fogja elmozdítani az emberiség történetét, valamint azon, hogy Elon Musk űrhajózási tervei mennyire etikusak.

Nem is tudom pontosan, hogy hol kezdjem a mondandómat, de talán ott tehetném, amikor megláttam a SpaceX mottóját Elon Musk pólóján: Occupy Mars. A szlogen nem csak a ruhadarabon jelenik meg, hanem a SpaceX megannyi kiszolgáló épületében, és az oda látogatók szuvenírként is elvihetik: Occupy Mars. A Mars elfoglalása, a Mars megszállása, a Mars bevétele.

Ugyanez a felkiáltás hatotta át pár évvel ezelőtt a Perseverance űrszonda leszállását a Marson, amikor a kommentátorok számtalanszor felkiáltottak, hogy "Megkezdődött a Mars ostroma!" vagy "A Hold ostroma után most az emberiség a Marsot ostromolja!"

Nem tudom. Valahogy mindig az alázat veszik el a nagybetűs tudomány végtelen útvesztőjében, és értem én, hogy ezek hatalmas dolgok ...... , de csak a kicsiny emberiség perspektívájából.

A "Mars megszállása"? Vajon mit gondolna erről az attitűdről egy marslakó, ha létezne?": - Ide jön valaki a hatalmas bolygónkra egy légypiszokkal és szeretné elfoglalni?

Ez nem ugyanaz a gondolkodásmód, amikor a Pinta, Nina és a Santa Maria megérkezett Dél-Amerika partjaihoz? Több millió őslakos halálához vezetett. Csak akkor a hajók még fából voltak és nem fémből.

Occupy Mars - A Mars leigázása. Nem ugyanaz az attitűd?

Szívesen elbeszélgetnék Elon Muskkal, hogy értem én, hogy szerinte az emberiség megérett a világűr felfedezésére, a kirajzásra, de vajon meg van-e a technikai feltételeken kívül a szellemi fejlettsége is? Mert mivé válik az emberiség a technológiai fejlettségével, ha a szellemi fejlettsége semmivel sem különbözik azoktól a konkvisztátoroktól akik megannyi új világ felfedezése után kiirtották az ott élő őslakosságot? Az a pökhendi hozzáállás, hogy egy légypiszokkal megostromoljuk és bevesszük a világűrt, szomorú véget is érhet.

Hol van az alázat? Hol van a bölcsesség? Hol van az intelligenciája az emberiségnek, amikor a tönkretett otthonát hátrahagyva elmenekül a Marsra vagy egy másik bolygóra? Nem az lenne az intelligens hozzáállás, ha előbb a saját otthonát, a Földet tenné rendbe, és ha már bebizonyította, hogy a saját életterében, a saját háza táján nem kell sepergetnie, akkor azt mondja, hogy ideje körbenézni odakint?

Merő naivitás. Mert azok, akik a hatalom, a pénz és a technika vívmányait elérhetik, ugyanolyan gyarló emberek, mint mi mindannyian. Sőt, akik a hatalom, a pénz és a technika vívmányait elérhették, azért jutottak odáig, mert a szellemük velejéig romlott, ha lehet ilyet mondani, hogy a szellem romlott.

A büszke tudósok nagyképű hozzáállása rosszul is elsülhet. Ahogy a Fermi-paradoxon megfogalmazza, az űr sötét erdejében nem biztos, hogy érdemes tüzet rakni, vagy pattogni a bolhának, mert felhívjuk magunkra a figyelmet, és lehet, hogy a Marsot "megszálló" emberiségnél van gonoszabb entitás is. A nagyképű tudósok veszélyes játéka ez.

Ahogy veszélyes játék az új "próféta" Yuval Noah Harari vallása is, a transzhumanizmus. Amióta az ember az "eszét" tudja, nem bír megbékélni a betegséggel, az öregedéssel, és a halál gondolatával sem. A több ezer éves Gilgamesztől kezdve, a világvallásokon át az alkimistákig, és most a transzhumanistákig jutott az ember örök élet utáni vágya. Mindig azt hitték, mindig azt hittük, "hogy most megtaláltuk". Aztán a nagy keresésben épített Bábel torony romjai alatt találtuk magunkat ismét. Most Harari épít ismét egy tornyot,mert azt hiszi, hogy Istenné válhat. Keserű lesz az ébredése, akár egy rossz sci-fi film végén.

... mert mindegyikük "keze" közül kicsúszott a legfontosabb dolog: a lélek. Az élet.

... és addig, amíg a tudomány az anyagba való hit zsákutcájában bolyong, nem is várhatunk el tőle mást, csak a "Mars, a Hold, az űr megszállását" és az Istenné válás tornyát építő sziszifuszi munkát.

Én maradok inkább a nebrai korong szellemiségénél.

Köszönöm, hogy elolvasták.

Szép napot kívánok!

Fehér Péter 2022.11.29.

Az ékszert a feher.peter.egszeresz@gmail.com címemen lehet megrendelni.